Apšvietimo sprendimų rinka pastaraisiais metais patiria sparčią evoliuciją, kurią lemia ne tik kintantys vartotojų poreikiai, talentingų dizainerių idėjos, bet ir technologinės inovacijos, leidžiančios įgyvendinti tokius sprendimus, apie kokius kažkada galėjome tik svajoti. Gyvai susipažinti su karščiausiomis šios rinkos naujienomis ir pažvelgti į apšvietimo ateitį diktuojančių gamintojų šviežiausias idėjas UAB „Gitoma“ pakvietė dizaino specialistus bei architektus susitikimuose Kaune ir Vilniuje. Čia savo naujausias kolekcijas pristatė bei įkvepiančiomis idėjomis dalijosi du apšvietimo sprendimų grandai iš Italijos – „Le.An light“ ir „Giunico“. 

Naujienos atkeliauja pas jus

Italų šviestuvų gamintojai pasaulyje garsėja tiek išskirtiniu dizainu, tiek aukšta kokybe, todėl gamintojų pristatyti prekiniai ženklai jau yra tapę estetikos ir kruopštaus įgyvendinimo sinonimais. „Gitomos“ renginio svečiai galėjo gyvai pačiupinėti ir išbandyti tokių „Giunico“ prekės ženklų kaip „Karman“, „Lethroh“, „Panzeri“ šviestuvų pavyzdžius, o „Le.An light“ pademonstravo modernų dizainą ir technologinį progresą suvienijusių  „Linea Light“ ir „Stilnovo“ prekės ženklų produktus. 

„Apšvietimo rinkoje dirbdami jau daugiau kaip dešimtmetį matome, kaip kinta ir tobulėja gamintojų sprendimai. Tačiau tam, kad tie pokyčiai greičiau pasiektų galutinį vartotoją ir leistų Lietuvos dizaino specialistams pasinaudoti nuolat atsiveriančiomis technologinėmis naujovėmis, būtina jas pažinti, suprasti ir patirti patiems prisiliečiant, išbandant, pajuntant. Štai kodėl kasmet organizuojame tokių gyvų renginių ciklą, skatindami dizainerius žengti koja kojon su pasaulio apšvietimo rinka. Įdomu tai, kad šį rugsėjį pas mus viešėję italai  „Giunico“ ir „Le.An light“ savo naujienas pirmiau pristatė čia, Lietuvoje, ir tik savaite vėliau – Vokietijos prestižinėje apšvietimo parodoje „Light+Building 2022“ Frankfurte. Taigi jums nebereikia niekur keliauti – pasirūpinome, kad naujienos pačios atkeliautų pas jus,“ – pasakoja UAB „Gitoma“ direktorius Tomas Jukna. 

Svarbiausios apšvietimo tendencijos

Turbūt žinote, kad tinkamu kampu ir atspalviu apšviesti maisto produktai parduotuvėse pirkėjams atrodo patrauklesni ir skanesni? O biuruose darbingą atmosferą geriausiai padeda palaikyti prie paros meto prisitaikantys šviestuvai – vidurdienį šviečiantys balčiausia šviesa, o vakarop ją keičiantys į šiltą gelsvesnę? Tuo jau labai sėkmingai naudojasi verslai – ir ne tik: suvokimas apie šviesos ir apšvietimo galią ateina tiek į privačių būstų, tiek į visuomeninių pastatų apšvietimo sprendimus. Nes šviesa ne tik apšviečia, bet ir vizualiai formuoja erdves, todėl yra vienas pamatinių architektūros komponentų. Atsižvelgus į praktines ir estetines šviesos dizaino perspektyvas, gerokai išauga gyvenimo kokybė vidaus erdvėse, šviesa tampa ir esminiu komercinių patalpų dizaino įrankiu. Didingus kraštovaizdžio architektūrą performuojančio apšvietimo pavyzdžius tarp savo atliktų darbų susitikime demonstravo „Le.An light“ grupės atstovai – nuo Xinshougang tilto Pekine, Kinijoje iki Vekjo rūmų Florencijoje, Italijoje.

Apšvietimą projektuojantys dizaineriai puikiai žino, kad šviesa tarsi teptuku gali piešti erdvėje, paryškinant, paslepiant, sukuriant norimą erdvumo ar, atvirkščiai, kamerinio jaukumo efektą. O šiuolaikinės technologijos, leidžiančios šviesos šaltinius stipriai sumažinti, atveria iki tol neregėtas galimybes šviesą integruoti į pačias netikėčiausias architektūrines detales. Net visai mažučiai apšvietimo elementai skleidžia pakankamai liumenų ir reikiamo atspalvio šviesos, kad jais pasinaudoję dizaineriai galėtų atrasti originalių sprendimų net mažoms erdvėms, neaukodami kokybės ir atverdami naujus horizontus dekoratyviajam apšvietimui. 

Tad vienas didžiausių apšvietimo trendų šiandien – kad šviesa dabar gali būti integruota į bet kokią formą – pavyzdžiui, skulptūrinius elementus, kurie žadina smalsumą, taip pat instaliacijas ir meniško apšvietimo projektus bei inovatyvius šviestuvų dizainus – kaip kad prekės ženklo „Karman Zoo“ linijoje, kurios kiekvienas šviestuvas yra tarsi ryškus, savarankiškas interjero akcentas. 

Šiemet didelis gamintojų dėmesys tenka silikoniniams šviestuvams su viduje įmontuotu LED. Ir tai nenuostabu: jie ne tik efektyviai šviečia 360 laipsnių kampu, bet ir traukia akį įspūdingomis, moderniomis formomis. Kaip kad renginio metu demonstruoti „Karman Leda“ linijos šviestuvai, kurie lankstosi ir gali keisti formą pagal poreikį, o jų dizaine dera antikinio kaklo papuošalo siluetas ir modernios anoduoto aliuminio bei švytinčio silikono vamzdelio detalės – ne veltui gamintojas šiuos šviestuvus vadina poezijos ir technologijos sinteze.

Dar viena ryški tendencija ir svarbi produktų grupė, leidžianti dizaineriams kūrybingai realizuoti pačios įvairiausios stilistikos sprendimus, nuo pramoninio dizaino iki skandinaviškojo minimalizmo  – įtempiamos sistemos, kai ant lyno  tvirtinami įvairūs apšvietimo elementai. Šio tipo apšvietimo sistemas pristatė „Linealight“ ir „Letroh“. Pastarojo prekės ženklo linija „Letroh Level“  yra vienas puikiausių pavyzdžių, kaip dizaine galima naujai pažvelgti į šviesos šaltinius: lengvai montuojama, pritaikoma bet kokioms erdvėms, tvirtinama tiek prie sienos, tiek prie lubų ar mišriai, suderinant tiesioginės ir netiesioginės šviesos galimybes, lengvu prisilietimu leidžianti nukreipti šviesą norima kryptimi tiek kartų, kiek reikia, ir patogiai kontroliuoti skirtingų sistemos elementų skleidžiamos šviesos ryškumą. 

Universalios ir patogios sistemos

Tarp populiariausių interjero apšvietimo tendencijų išlieka šviestuvai, komponuojami su akustiniais sprendimais: jie ypač tinka dideliuose biuruose ar kitose erdvėse, kur reikia integruoti akustinius elementus. Tokie šviestuvai pagaminti naudojant akustines, garsą sugeriančias medžiagas, todėl padeda kurti komfortišką, tylią, ramią aplinką.

Nesitraukia ir prieš kelerius metus išpopuliarėjusios magnetinės sistemos, pasižyminčios tiek patogumu naudoti, tiek universaliu pritaikymu įvairiose erdvėse ir energetiniu efektyvumu – kai magneto principu veikiantiems šviestuvams reikiamą energiją tiekia metaliniai bėgeliai, prie kurių jie gali būti lengvai uždedami ir nuimami, pasukami bet kuriuo kampu ir bet kuria kryptimi.

Koja kojon seka ir apšvietimo kontroliavimo galimybės – kai jį galima patogiai reguliuoti net ir mobiliosiomis programėlėmis tiesiog savo telefone, taip kuriant norimą nuotaiką eksterjere ar interjere.

„Naujos tendencijos apšvietimo sprendimų rinkoje formuojasi ir iškyla nuolat – tą liudija mūsų atstovaujami daugiau kaip 130 gamintojų. Įdėmiai sekame šį rinkos pulsą ir padedame architektams, dizaineriams parinkti bei suprojektuoti tinkamiausią apšvietimą patiems įvairiausiems objektams – nuo individualių namų, biurų iki prekybos centrų, stadionų, gatvių ar parkų. Esame tam, kad padėtume jums susipažinti su svarbiausiomis šios pramonės naujienomis – o gyvi susitikimai padeda sujungti inovacijas kuriančius gamintojus su naujienų ieškančiais dizaino specialistais ir apsikeisti abiem pusėms taip reikalingu įkvėpimu bei žiniomis,“ – sako T. Jukna.

Praturtinkite savo kuriamus dizainus šiuolaikiškų gamintojų teikiamomis galimybėmis: esame pasirengę pakonsultuoti, patarti, suprojektuoti.

Užsukite puodeliui kavos – ir pasikalbėkime:

Jonavos g. 254, Kaune

Vytenio g. 13, Vilniuje

Registruokitės konsultacijai: eshop@gitoma.lt

Renginio nuotr. Rimantė Jančienė