Šviesa yra vienas pagrindinių dalykų, kuriančių atmosferą ir nuotaiką erdvėje, tad nenuostabu, kad dažnai geras apšvietimas būna taip sėkmingai integruotas į aplinką, kad tampa tarsi savaime suprantamas ir nelabai pastebimas. Bet ne visada: kartais, atvirkščiai, būtent šviestuvas ar ypatingi šviesos sprendimai tampa ryškiausiu erdvės akcentu, stiliaus pareiškimu, stiprią emociją kuriančia detale, užduodančia toną visiems namams. Juolab kad šiuolaikiniai pasaulio šviestuvų gamybos lyderiai siūlo ištisas kolekcijas kvapą gniaužiančių šviestuvų, kuriuose susilieja meniškas požiūris ir šviežiausios technologinės inovacijos. 

Norite daugiau dramos interjere? O gal kontrasto interjero minimalizmui? Arba pabrėžti menišką savo asmenybę? Rinkitės akį traukiantį ir, tiesiogine šių žodžių prasme, spindintį meno kūrinį: šiuolaikiniai šviestuvų kūrėjai turi ką pasiūlyti, meistriškai supindami funkcionalumą su meniškumu.

Šviesa yra tas mediumas, kuris leidžia dizaineriams eksperimentuoti, o vartotojams – keisti savo interjerą ir jo charakterį pagal nuotaiką ar poreikį. Kai prieš keliolika metų atsirado ir įsigalėjo LED technologija, šviestuvų kūrėjams ir gamintojams buvo praktiškai atrištos rankos fantastiškiems sprendimams, apie kokius anksčiau buvo galima tik pasvajoti. Šviesa jūsų namuose gali sklisti praktiškai iš bet kokios formos ir iš bet kokio paviršiaus, ji gali pabrėžti ir apibrėžti detales, tekstūras, erdves, sukurti netikėtus efektus. Kruopščiai sukalibruota šviesa, atitaikius jos spalvinę temperatūrą, intensyvumą, kritimo kampą ir kitus parametrus, gali kurti ir skleisti reikiamą nuotaiką – arba įkūnyti meniškus sumanymus.

Nepamirškite: piešdami šviesa, piešiame ir šešėliais, todėl tinkamai apšvietus, galima net paprasčiausią sieną paversti mano kūriniu. Iš modulių surenkami apšvietimo sprendimai tobulai sujungia formą ir funkciją, pasiūlydami neribotas dinamiško apšvietimo galimybes ir akimirksniu patraukiantys patalpoje esančiųjų žvilgsnį.

Dar viena gan ryški šiuolaikinio apšvietimo tendencija – žaismingumas ir gebėjimas į save bei savo aplinką pažvelgti su lengva šypsena. Ar tai būtų šviečiantys balionai, ar abstrakčios, mažus žmogeliukus primenančios lempos – kiekvienas toks sprendimas išsiskiria stipriu emociniu užtaisu ir už jo slypinčiomis intelektualiomis populiariosios kultūros užuominomis, kurdamas namuose ar viešosiose erdvėse išskirtinį įspūdį. Pavyzdžiui, ironijos ir lengvumo prieskonis dominuoja gamintojo „Estiluz“ kolekcijoje „Balloon“ ir mažutėse elegantiškose pastatomose skulptūrėlėse iš gamintojo „Lodes“, atitinkamu pavadinimu „Easy-Peasy“. 

Metai po metų išlieka populiarūs išraiškingi, interjero akcentu tampantys šviestuvai, kurie tampa kambario papuošalu. Tarkime, įspūdingi sietynai suteikia patalpai iškilmingumo, ją pakylėja ir kuria prabangią atmosferą. Ir visai nesvarbu, ar jie uždegti, ar ne – toks šviestuvas atlieka savo puošmenos vaidmenį net ir tuomet, kai nešvyti. 

Nuo baroko ir impresionizmo iki kubizmo ir avangardo – šviestuvo dizainas gali būti įkvėptas ir atspindėti įvairius istorinius laikotarpius, meno kryptis, kultūras ir epochas, skleisdamas joms būdingą magišką nuotaiką. Pavyzdžiui, kaip kad „Aromas del Campo“ geometrinių formų šviestuvai ONETA-L arba tarsi iš Pablo Picasso paveikslų atkeliavusi kolekcija MIRO ir ne mažiau kubistiškas CUBE-X.

Arba į gamtines formas ir medžiagiškumą atsigręžiantys danų kompanijos „101cph“ kūriniai, alsuojantys skandinaviška estetika su japoniškos įtakos užuominomis, kaip kad skulptūriškoje ir meniškoje kolekcijoje „Stingray“ – ne tik pavadinto jūros žuvies rajos pavadinimu, bet ir savo formomis atkartojančioje šio gyvūno formas. Tuo tarpu šviestuvai „Brutalist“ nepalieka abejingų savo formomis, perimtomis iš prieš pusę amžiaus populiarios architektūrinės brutalizmo srovės.

Visai kitokią – dramatišką ir ekscentrišką – nuotaiką kuria KARMAN serijos „Au Revoir“ sietynai – šis gamintojas ypač išsiskiria skulptūriškumu ir drąsiais vizualiniais sprendimais. 

Ikonas iš stiklo kuriantys „Vistosi“ kiekvieną savo šviestuvą paverčia didesniu ar mažesniu meno kūriniu: nuo stalinių „Bissona“ iki karališkų sietynų „Diadema“ ar moderniųjų „Essence“. 

Didžiuliu „Vistosi“ hitu tapo vintažinio prieskonio kupini aukščiausios meistrystės pūsto stiklo šviestuvai „Jube“, kuriuose dera aptakios formos ir įvairių prigesintų atspalvių skaidraus stiklo efektas.

Jei jau kalbame apie ikonas: kaip nuostabūs meno darbai išgarsina juos kūrusius menininkus, taip ir šviestuvų pasaulyje yra legendų, kurių prieš dešimtmečius sukurti šviestuvai reguliariai sugrįžta naujam gyvenimui, pasitelkus šviesos inovacijas, bet išsaugojus unikalią menininko kūrinio dvasią, išskirtinumą ir nesenstančius elementus. Pavyzdžiui, tokie kaip ikoniškoji „Vistosi“ kolekcija „Giogali“, dar 1967 metais sukurta dizaino maestro Angelo Mangiarotti, o dabar vėl prikelta naujam, tobulesniam jūsų modernių namų interjerui papuošti.

Taigi, šviestuvas, kaip meno kūrinys – tai neabejotinas šių metų trendas, tampantis tuo prieskoniu, kuris ne tik atlieka savo tiesioginę funkciją – apšviesti patalpą, bet ir būdamas išraiškingu menišku akcentu joje. Norite savo namams suteikti unikalumo? Atraskite originalius šviestuvų dizainerių kūrinius. O mes, atidžiai sekantys rinkos naujienas ir atstovaujantys daugiau kaip 100 pasaulio gamintojų, jums mielai padėsime: www.gitoma.lt 

Apsilankykite arba susisiekite su mūsų specialistais: www.gitoma.lt/parduotuves/