Neatpažįstamai keičiančios interjerus, atveriančios naujus akustinius sprendimus didžiulėse erdvėse ir plačias energijos taupymo galimybes su integruotomis išmaniosiomis valdymo technologijomis – tiek ir dar daugiau gali šiuolaikiškos apšvietimo sistemos. Kaip tvirtina šioje rinkoje dirbantys specialistai ir interjero dizaineriai, apšvietimas lemia iki 70 proc. interjero sėkmės, o gerą savijautą patalpoje kuria ne tik ergonomiški baldai, sienų spalvos, bet ir apgalvotai parinkti apšvietimo bei akustikos sprendimai.

Susipažinti su aktualiomis rinkos naujienomis ir pažvelgti į apšvietimo ateitį interjerų kūrėjus, architektus ir dizainerius „Gitoma“ pakvietė birželio 8-9 dienomis į Kaune ir Vilniuje vykusius renginius, kur idėjomis bei apšvietimo taikymo interjere patirtimis dalijosi dizainerė Donata Skorupskaitė-Liaukevičienė, o akustinio apšvietimo inovacijas pristatė gamintojai iš kompanijos „Flexxica“.

Apšvietimas lemia iki 70 proc. interjero sėkmės

Kaip sako susitikime kalbėjusi interjero studijos „Artistė“ dizainerė Donata Skorupskaitė-Liaukevičienė, „Metų interjeras / Auksinė paletė’22“ konkurso „Tautos interjero“ nominacijos laureatė, apšvietimas interjere lemia iki 70 proc. sėkmės. 

„Kuriant interjero nuotaiką, man patinka jaukumas, intymumas – prislopinta šviesa vakare. Mėgstu naudoti LED juostas, su kuriomis tampa įmanomi itin funkcionalūs apšvietimo sprendimai. Pastebiu, kad šiuo metu tampa ypač populiarūs bėgeliai ir magnetinės sistemos. Vis dėlto neapsieinama be pakabinamų šviestuvų – kaip ryškios interjero detalės. Be to, į klientų interjerus sugrįžta toršerai,“ – apie interjere vyraujančias tendencijas bei madas pasakoja D. Skorupskaitė-Liaukevičienė.

Pasak jos, vienas dažnų iššūkių, su kuriuo tenka susidurti dizainerio darbe – tai populiarus klientų nuogąstavimas „ar man užteks šviesos?“. Šiuo atveju specialistai rekomenduoja užsisakyti apšvietos projektą, kuriame labai tiksliai apskaičiuojama, kiek ir kokių šviesos šaltinių reikėtų vienoje ar kitoje aplinkoje, taip padedant klientams apsidrausti nuo vėliau brangiai galinčių kainuoti klaidų.

Susitelkti padedantis ir didelių erdvių jaukumą kuriantis akustinis apšvietimas

Kaip sakė susitikime dalyvavę jau septynioliktus metus rinkoje veikiančios kompanijos „Flexxica“ atstovai, akustinių šviestuvų atsiradimą padiktavo akivaizdus poreikis: kaip rodo apklausos, darbuotojai kaip vieną labiausiai erzinančių dalykų biure nurodė būtent triukšmą – juo skundžiasi beveik pusė (49 proc.) darbuotojų. Ir tai nenuostabu: įrodyta, kad blaškomo darbo kaina yra labai didelė – tam, kad išblaškytas darbuotojas vėl susitelktų prie užduoties, vidutiniškai reikia daugiau kaip 20 minučių. 

Tad nenuostabu, kad pastaraisiais metais akustiniai šviestuvai tapo tikru atradimu didelių erdvių interjero kūrėjams – ypač atviro tipo biuruose, bendradarbystės erdvėse: specialios technologijos ir kruopščiai parinktos medžiagos (pavyzdžiui, iš 100 proc. veltos merino vilnos arba eko-audinys iš perdirbtų PET butelių) bei originalios konstrukcijos leidžia sukurti ne tik efektyviai apšviečiančius, bet ir puikiai garsą sugeriančius šviestuvus, kurie neleidžia nuo kietų paviršių atsimušusioms garso bangoms aidėti patalpoje, todėl didina žmonių darbingumą, koncentraciją ir bendrą komfortą bei jaukumą.

Ne tik sėkmingam interjerui, bet ir gerai savijautai: didėjant modernių apšvietimo sistemų galimybėms, joms atitinkamai keliami ir vis didesni reikalavimai. Sėkmingai parinktas apšvietimas ne tik padeda išspręsti estetinius, energetinius, akustinius uždavinius, bet ir leidžia sukurti erdves, kuriose gera dirbti, ilsėtis, gyventi.