Namų interjero nuotaiką, veidą ir išskirtinumą gali lemti daug elementų, tačiau šviesa neabejotinai yra vienas įtakingiausių ir galingiausių iš jų: nuo bendros emocijos iki ypatingų akcentų – sumaniai derinami šviesos šaltiniai gali transformuoti erdvę ne mažiau efektyviai nei interjere naudojamos spalvos ar baldai. Tad pakalbėkime, nuo ko turėtumėte pradėti ir į ką atkreipti dėmesį planuodami apšvietimo sprendimus naujai įrengiamame ar atnaujinamame būste.

Atsakymai į esminius klausimus

Kiekviena patalpa turi savo funkcijas, į kurias būtina atsižvelgti galvojant apie būsimą apšvietimą. Vienas paprasčiausių būdų nesuklysti – pabūti konkrečiuose kambariuose ir pagalvoti, kaip norėtumėte čia jaustis skirtingu dienos metu? Kas daugiausiai jais naudosis – suaugusieji, senjorai, o gal vaikai? Ar kambaryje bus meno kūrinių, kuriuos norėtumėte apšviesti? Kiek patalpai tenka natūralios šviesos ir kuriuo dienos metu čia bus praleidžiama daugiausiai laiko?

Kuo geriau įsivaizduosite, kokia kiekvieno kambario paskirtis – tuo geriau galėsite numatyti, kiek ir kokio apšvietimo prireiks, be to, galėsite suteikti savo namams dar daugiau išraiškos ir spalvų, efektyviai parinkdami apšvietimo sluoksnius. 

Atsižvelgiant į funkcijas, vienoms namų erdvėms reikės bendro apšvietimo, kitoms – labiau koncentruoto į tam tikras vietas. Tarkime, miegamajam gali visiškai pakakti akcentinio apšvietimo, nes tai poilsio ir miego zona. Tuo tarpu virtuvėje svarbus aiškus ir ryškus maisto gaminimo zonos apšvietimas, metantis kuo mažiau šešėlių.

Apšvietimo tipai ir jų sluoksniavimas

Kad geriau suvoktume apšvietimo sluoksniavimo idėją, pirmiausia turėtume aptarti apšvietimo sprendimų tipus.

Bendrasis apšvietimas paprasčiausiai gali būti apibrėžiamas kaip šviesa, leidžianti aiškiai matyti objektus ir žmones patalpoje. Ji tolygiai sklinda erdvėje, meta nedaug šešėlių ir nepasižymi dideliais ryškumo skirtumais. Ją sukurti galima tiek tiesioginės, tiek išsklaidytos šviesos šaltiniais – tai gali būti lubiniai, įmontuojami, užglaistomi ar kryptiniai šviestuvai. Tiesa, kadangi toks apšvietimas yra gana monotoniškas, jį būtina derinti su kitais apšvietimo tipais.

Pavyzdžiui, su funkciniu apšvietimu, kuris būna skirtas konkrečiai patalpos vietai apšviesti: ar tai būtų virtuvės darbastalis, ar knygos skaitymo fotelis, jūsų darbo stalas, o gal vonios veidrodis. Dažnai tai būna tiek toršerai, staliniai ar kryptiniai šviestuvai, tiek į baldus ar interjero elementus įmontuojami šviestuvai: tarkime, į virtuvines spinteles, laiptų turėklus ar veidrodžius. 

Artimas funkciniam yra dekoratyvusis apšvietimas: priklausomai nuo interjero, pasirenkami šviestuvai gali būti tiek paslėpti sienoje ir išryškinantys erdvės formas, tiek patys tapti akį traukiančiu akcentu – kaip kad įspūdingi sietynai. Jų paskirtis ne tik skleisti šviesą, bet ir kurti ypatingą emociją bei grožį. Sumaniai derinant funkcinį ir dekoratyvųjį apšvietimą, galima puikiai suskirstyti didesnę patalpą į atskiras erdves – tuokiu atveju šviesa tampa tarsi įsivaizduojama riba tarp zonų. 

Vyšnaitėmis ant torto galima vadinti akcentinius šviestuvus: paprastai jie yra kryptiniai ir pasižymi siauru šviesos kampu, o jų paskirtis – pabrėžti atskiras interjero detales, tarkime, paveikslą ar skulptūrą.

Taigi, planuodami savo namų apšvietimą, vadovaukitės auksine taisykle: kiekvienoje erdvėje panaudoti bent du kūrybiškai suderintus apšvietimo tipus ir tokiu būdu juos sluoksniuoti. Kodėl? Nes tik tinkamai sluoksniuojama šviesa apjungia visus interjero elementus į darnią visumą ir kuria jaukius, šviesius, patogius namus.

Apšvietimo projektas

Apgalvotiems sprendimams reikia apgalvoto plano – jūsų apšvietimo projekto. Tobula, jei planą turėsite dar iki namuose išvedžiojant elektros instaliaciją, o šviestuvai, jų vieta ir tipas turėtų būti suplanuoti taip pat kruopščiai, kaip ir baldų išdėstymas.

Kas numatoma apšvietimo projekte? 

Apšvietimo zonos ir jose esantys šviesos šaltiniai: šiame etape numatomas ne tik šviesos sklidimas erdvėje, jos spalvinė temperatūra, bet ir sklaidos kampai. 

Tarkime, virtuvės apšvietimas labai priklauso nuo jos dydžio, o bendrąjį apšvietimą čia būtinai turi lydėti kiekvienai zonai skirtas funkcinis apšvietimas; darbo zonoms rekomenduojama šalta šviesa, o štai valgymui ar baro stalui – šilta. 

Tuo tarpu svetainei ir valgomajam (dažnai tai būna viena erdvė, atliekanti dvi funkcijas) rekomenduojama pasitelkti šviesos intensyvumo reguliatorius ir sumaniai išdėstytas akcentines šviesas.

Darbo/mokymosi zonoje apšvietimas turi būti pakankamas, bet ne per ryškus, kad nevargintų akių, taigi geriausia derinti kryptinį apšvietimą kartu su bendruoju, atkreipiant dėmesį, kad šviesa nekristų dirbančiajam iš už nugaros ir nemestų šešėlių.

Tokių ir panašių niuansų – daugybė, todėl rekomenduojame apšvietimo projektą patikėti specialistams, kurie atlieka techninius skaičiavimus individualiai kiekvienai patalpai. Štai kodėl „Gitoma“ komandoje darbuojasi profesionalūs projektuotojai, atliekantys skaičiavimus ir modeliuojantys įvairių aplinkų apšvietimo modelius: kreipkitės – ir mes padėsime išvengti brangiai kainuojančių klaidų, tokių kaip pertekliniai ar netinkamose vietose sumontuoti šviestuvai, netinkamas šviesos atspalvis ar per silpnas apšvietimas patalpoje. 

Konkrečių šviestuvų pasiūlymas

Kai apšvietimo planas jau sudarytas – metas konkretiems šviestuvų pasiūlymams. Pagal apšvietimo planą „Gitoma“ specialistai suformuos konkrečių šviestuvų pasiūlymą, atsižvelgdami tiek į jūsų interjero stilių, spalvyną, tiek ir į numatomą biudžetą. Dar daugiau: rinkos naujoves išmanantys mūsų specialistai gali parinkti tokius sprendimus, kurie padės taupyti elektros energiją ir optimaliai išnaudoti šiuolaikinių technologijų galimybes bei maksimaliai atskleisti jūsų namų erdvių grožį ir sukurti norimą emociją. Juolab kad pasirinkimo galimybės – milžiniškos: atstovaujame per 130 apšvietimo rinkoje gerai žinomų prekinių ženklų Lietuvoje ir Baltijos šalyse, o į pagalbą pasitelkiame visos Europos ir pasaulio kolegas, pasirengusius įgyvendinti net pačius sudėtingiausius apšvietimo projektus.

Apšvietimo projektavimo ir planavimo paslaugą galite užsisakyti el. paštu eshop@gitoma.lt ar paskambinę mums telefonu +37066099994