Kad nuspręstumėte, kiek ir kokios šviesos reikės patalpoje, turėsite atsižvelgti bent į keletą parametrų, tad pakalbėkime apie svarbiausius iš jų: į ką atkreipti dėmesį planuojant savo namų apšvietimą, kokios yra dažniausios klaidos ir kaip jų išvengti.

Pirmiausia apsibrėžkime svarbiausius terminus ir trumpinius, apibūdinančius šviesos šaltinio jūsų namuose parametrus. 

Pagrindiniai iš jų:

- vatai (W) nurodantys, kiek elektros energijos sunaudojama reikiamam ryškumui pasiekti;
- liumenai (lm) šviesos srauto galingumo matavimo vienetai;
- liuksai (lx) – nurodantys apšvietos lygį patalpoje: 1 kvadratinio metro paviršiaus apšvietimas vienu liumenu yra lygus 1 liuksui.

Dar keli svarbūs parametrai, kuriuos verta įsiminti ir žinoti:

 – kelvinai (K), kurie nusako skleidžiamos šviesos spalvinį spektrą: kuo kelvinų bus mažiau, tuo skleidžiamos šviesos spalva bus gelsvesnė, šiltesnė;
- CRI rodiklis, nurodantis šviestuvo spalvų atkūrimą: kuo CRI aukštesnis, tuo tiksliau bus atkurtos ir mažiau iškraipytos spalvos bei aplinkos objektų tekstūra. Tai ypač svarbu, pavyzdžiui, apšviečiant paveikslus, kitus meno kūrinius ar makiažo veidrodį;
- UGR indeksas, dar vadinamas diskomforto akinimo indeksu, nurodo konkretaus šviestuvo akinimo lygį: kuo jis aukštesnis – tuo šviesa bus aštresnė, labiau atsimuš nuo atspindinčių paviršių, akins ir trukdys įžvelgti daiktus;
- IP rodiklis parodo šviestuvo atsparumo klasę ir tinkamumą naudoti drėgnose ar dulkėtose patalpose.

Numatytosios apšvietos normos vs. individualūs jūsų namų niuansai 

Tam, kad apskaičiuotumėte, kiek ir kokio ryškumo šviestuvų reikės jūsų interjere, svarbu ne tik parinkti tinkamą  šviestuvo galingumą – atsižvelgti į vatų ir liumenų skaičius, bet ir įsivertinti liuksų parametrą – kokį apšvietos kiekį gausite konkrečioje patalpoje, ant konkrečių paviršių.

Ne atsitiktinai apšvietos lygis patalpose vertinamas skirtingai ir priklauso nuo patalpos tipo, jos išmatavimų, paviršiaus plokštumų tamsumo ar šviesumo. O priimant individualius sprendimus savo namuose atsižvelkite ir į tai, kokią nuotaiką ir kokią aplinką norite sukurti.

Įprastai, atsižvelgiant pagal patalpų paskirtį, turėtumėte orientuotis į tokius skaičius:

- virtuvėje – bendras apšvietimas turėtų siekti apie 300 lx, o stalviršio apšvieta – 500-750 lx;
- valgomajame – tarp 150 ir 200 lx;
- svetainėje – iki 300 lx;
- miegamajame reikėtų nelabai ryškios, bet pakankamos 75-200 lx šviesos, kiek daugiau jos skiriant reikiamoms zonoms: pavyzdžiui, prie kosmetinio staliuko ar skaitymo zonoje apšvieta turėtų siekti 300-500 lx;
- vonioje – bendra apšvieta turėtų būti tarp 100-200 lx, daugiau šviesos srauto skiriant veidrodžio zonai.

Tai bendro pobūdžio skaičiai, kurie gali kisti priklausomai nuo jūsų pomėgių ir konkrečios aplinkos: galbūt kažkas negali pakęsti ryškios šviesos ir kambaryje norės 10-20 proc. mažiau šviesos srauto, o gal patalpoje dominuoja tamsūs, matiniai paviršiai, stipriai sugeriantys šviesą, todėl norint išlaikyti pakankamą šviesumą, ten reikės daugiau liuksų skleidžiančių šviestuvų. Vienas iš naudingų mūsų patarimų: rinktis kiek ryškesnį apšvietimą, valdomą šviesos srauto reguliavimo jungikliais – vadinamaisiais dimeriais – tuomet visada galėsite nusistatyti optimalų šviesos kiekį patalpoje, sumažindami/padidindami jos lygį pagal nuotaiką ir poreikį. Beje, ir taupyti suvartojamą elektros energiją!

Dažniausiai pasitaikančios klaidos

Kaip pastebi „Gitoma“ specialistai, viena dažniausių klaidų, kurią daro savarankiškai apšvietimą savo namuose projektuojantys žmonės – negebėdami apskaičiuoti reikiamo liuksų skaičiaus, įsigyja per daug šviestuvų, todėl dalis jų lieka praktiškai nenaudojami.

Pasitaiko ir atvirkštinis variantas: kai šviestuvų patalpoje nėra pakankamai arba jie parinkti netinkamai, todėl neapšviečia patalpos taip, kaip reikėtų pagal jos paskirtį.

Geras erdvės apšvietimas susideda iš kelių sluoksnių – bendrojo, foninio ir akcentinio apšvietimo. Labai dažna klaida – svetainėje parinktas tik vienas pakabinamas ar plafono tipo  šviestuvas, kuriuo norima  apšviesti visą patalpą. Realybėje gauname neapšviestus kampus, o jei šviestuvas pernelyg galingas, jis nemaloniai akina. Todėl tokioje patalpoje būtina papildomai numatyti toršerus, sieninius bei akcentinius šviestuvus, kurie ne tik papildo interjerą, bet ir kuria jaukų bei funkcionalų apšvietimą. 

„Gitomos“ specialistai rekomenduoja atsižvelgti į UGR rodiklį ir rinktis mažo akinimo šviestuvus, nebijoti patalpoje zonas atskiriančio apšvietimo: tarkime, perėjimuose ir koridoriuose šviesos gali būti mažiau, o akcentuojamoje erdvėje – daugiau. 

Dar viena klaida – netinkamas spalvos spektro pasirinkimas. Ypač nerekomenduojama vienoje patalpoje naudoti skirtingos spalvinės temperatūros šviesos šaltinius: pavyzdžiui, jei vienas šviestuvas skleis šiltą šviesą (2700-3000 kelvinų), o kitas „natūralią dienos“, šaltą (4000-6000 kelvinų), jos tarpusavyje nederės ir griaus estetinį vaizdą. Į šį niuansą atkreipkite dėmesį ir keisdami perdegusią lemputę šviestuve – kad naujoji būtų to paties spektro, kaip ir kiti šviestuvai patalpoje. 

Rekomenduojamas šviesos spalvos spektras patalpose: 

- svetainėje – apie 3000 k,
- vonios kambaryje – apie 4000 k,
- individualiose erdvėse – apie 2700-4000 k.  

Tiesa, galutinis jūsų sprendimas labai priklausys nuo konkretaus interjero: pavyzdžiui, 2700-3000 k šviesa geriausiai tiks šilto tono medžio, žemės atspalvių koloritui, o dienos šviesai artimesnė 4000 k puikiai pabrėš baltus, šaltus atspalvius. 

Na, o rinkdamiesi šviestuvus drėgnoms ar lauko patalpoms, atkreipkite dėmesį į jų atsparumą vandeniui ir garams, kuris paprastai nurodomas apsaugos klase: pavyzdžiui, vonioje turėtų būti IP 44 ir aukštesnės apsaugos klasės šviestuvai, o katilinėje IP 44/ IP 54 – toks šviestuvas bus atsparus dulkėms ir garams. Šviestuvo atsparumo klasė priklausys net nuo jo montavimo vietos vonioje:  didesnio atspraumo prireiks šviestuvui, esančiam dušo kabinoje ar virš vonios  –  IP 54/ IP 67, kiek mažesnio pakaks esančiam virš kriauklės – nuo IP 44.

Apskaičiuoti reikiamus šviesos parametrus savo interjere – tikrai įmanoma ir patiems, tačiau jei siekiate maksimaliai subalansuoto rezultato, galite šią užduotį patikėti profesionalams: „Gitomos“ specialistai yra pasirengę jums padėti, pakonsultuoti, sudaryti apšvietos projektą. 

Parašykite mums: eshop@gitoma.lt